dijous, 26 d’abril del 2007

IDENTIFICACIÓ JO-IDEAL

La identificació amb el jo-ideal és un recurs que utilitzen els publicistes per fer que la gent compri un determinat producte posant una persona amb la que voldries identificar-te. Això consisteix en fer que la persona que surt a l’anunci utilitzant el producte tingui una imatge casi perfecte i d’aquesta manera fer que el públic vulgui identificar-se amb la persona que anuncia el producte per sentir-se com ella, tenir les mateixes sensacions...
Això pot causar molts problemes, per exemple, pot provocar que aquella persona compri el producte únicament per sentir-se bé amb si mateixa o intentant que la seva vida sigui semblant a la de l’anunci.
Un altre dels problemes es que quan no s’aconsegueix aquella imatge ideal pot causar mal estar amb tu mateix i fins i tot arribar a comparar-se amb les persones de l’anunci que la majoria d’elles no són com surten a l’anunci.
A diferència amb la identificació del jo-real, que aquesta s’inspira en la vida real de qualsevol persona del carrer i en la seva vida quotidiana, el jo-ideal mostra formes de vida quasi impossibles per una persona normal.
En aquest tipus d’anuncis no es pot veure mai una persona físicament inatractiva, sinó que surten sempre feliços, sense preocupacions...Normalment aquestes persones són retocades amb molt maquillatge i efectes, com per exemple amb el photoshop, que es un programa utilitzat per treure els defectes més a la vista i per tant aconseguir una imatge perfecta.
En resum, ,la identificació amb el jo-ideal, consisteix en voler identificar-se amb un exemple de persona, o model de vida, inalcançable, per a la majoria de persones. Aquest fet pot provocar enganys.

Exemples:

ANUNCIS
Lacoste Pink


Aquest anunci vol que ens identifiquem amb una persona lliure, segura de si mateixa, alegre, sense problemes… Que es pot permetre anar pel carrer fent salts, sense que la gent que passa per el carrer se’n doni compte, i sense que la jutjin.
El que aquest anunci de lacoste vol vendre, és el fet que, per utilitzar la seva colònia, seràs més lliure i et sentiràs més segura de tu mateixa.

Hugo Boss


En aquest anunci, el protagonista, és un jove també segur de sí mateix, que pot crear un món en el que ell és el protagonista. Aquest anunci expressa llibertat i la oportunitat de ser un rebel i de fer el que vulgui.
La companyia de Hugo Boss ha escollit aquest noi perquè es la imatge ideal per els nois que es voldrien sentir i ser com ell, perquè es guapo, sexy, lliure, sense complicacions...

Ralph Lauren Polo


Aquest anunci es mostra uns nois totalment independents, sense res millor que fer a la vida que estar a una platja paradisíaca, envoltats de noies. No tenen preocupacions de cap tipus i es com si tinguessin la vida solucionada.
Donen una imatge de joves rics i de nens de papa.
El que vol expressar es que si utilitzes aquesta colònia et podràs sentir com un d’ells i passar-te la vida a la platja i en un vaixell de luxe envoltat de nois i noies guapos.

L'oreal


Aquest anunci mostra una noia que sempre està perfecta, tant vestida,maquillada, pentinada, que fa moviments exagerats amb el cabells sense agafar una artrosis.
Han posat una noia guapa i ben pentinada perquè les noies que vegin l’anunci es creguin que totes les dades que hi ha a l’anunci siguin reals, ja que aquesta noia quan s’acaba d’aixecar no té aquests cabells. I una persona que veu l’anunci pot creure que realment el producte pot donar aquest efecte al cabell però en realitat s’hauran passat 3 hores per pentinar-la.

Martini


Aquí veiem una festa amb tot de gent guapa, glamourosa, rica...On tothom s’ho passa bé.
Aquest anunci vol fer veure que si prens Martini, George Clooney et vindrà a picar a la porta de casa i et demanarà poder unir-se a la teva festa.
La gent que veg¡ l’anunci comprarà Martini per passar-s’ho molt bé i per fer que les seves festes siguin tan espectaculars com les de l’anunci.
Han posar un eslògan enganxós perquè la gent ho recorda i ho va dient i alhora que ho diu està fent publicitat.
La gent de l’anunci es pot permetre una mansió amb piscina, una terrassa gegant...I muntar festes amb molta gent de categoria.

Dolce&Gabanna


L’anunci dona una imatge ideal per nosaltres ja que estan en una festa amb tot de gent guapa, sexy, guay, chic, fashion, cool...Que es poden permetre tots els luxes , portar tota la roba de D&G i perdre la noció del temps, perquè no tenen cap tipus de complicació, ni res per que preocupar-se. Poden passar-se hores i hores ballant amb pantalons curts, roba de cuir (“cuero”), roba de lleopard...
El que l’anunci et ve a dir es que si compres aquest rellotge, que segur que t’ho pots permetre perquè sobretot es molt barat, et podràs trobar en una festa plena de diversió i amb molta gent sexy i fashion, i que podràs ser com ells.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bé l'explicació i molt ben triats la majoria d'anuncis, que exemplifiquen perfectament la idea. Faltaria afegir un detall: que no és racional el fet de pensar que si beus aquesta marca apareixerà el George Clooney per la porta, sinó que és emocional. Molt bona feina. La nota és un 9.